Innebandy startade i Sverige

Innebandy, eller floorball som det kallas på engelska, är en relativt ung sport som har grundats och spelats i Sverige sedan 1960-talet. Innebandy växte under 1970-talet fram som en svensk gräsrotsrörelse. Innebandyn har utvecklats från denna gräsrotsrörelseform till dagens professionella ligor samt internationell spridning och världsmästerskap. Likaså har materialet utvecklats från dåtidens plastklubbor till dagens högteknologiska innebandyklubbor i ren kolfiber. I november 1981 bildades Svenska Innebandyförbundet (SIBF), innebandyns första nationsförbund, då som en del av Svenska Landhockeyförbundet tills man i november 1985 valdes in som den 58:e medlemmen i Riksidrottsförbundet (RF). Det internationella förbundet International Floorball Federation (IFF) bildades den i maj 1986. 

Läs mer om innebandy på Svenska Innebandyförbundets hemsida

På Riksidrottsförbundet kan du läsa mer om innebandy

International Floorball Federation har en omfattande hemsida att läsa om allt som har med internationell innebandy att göra 

 

Innebandy är stort i Sverige och spelas idag över hela världen

Innebandy spelas idag över hela världen med fokus på Sverige, Finland, Norge, Tjeckien och Schweiz. Sporten utvecklas och ser en bred internationell spridning till 80 länder bland annat i Australien, Asien, Nordamerika och Sydafrika. I Sverige finns det cirka 120 000 licensierade spelare fördelade på olika åldrar och licensnivå. Totalt inklusive motionärer beräknas 500 000 personer spela innebandy i Sverige. Svenska Innebandyförbundet satsar på nya sätt att ta del av innebandy. Motionsinnebandy med fokus på äldre Innebandy+, Floorball Fitness och Innebandy Flex är goda exempel. En lagom ålder för barn att börja lära sig spela innebandy är cirka 6-7 år.  

Allt du vill veta om svensk innebandy finner du på Svenska Innebandyförbundets hemsida

Initiativet Svensk Innebandy Vill med visionen ”Folksporten för alla – alltid”

För dig som är extra intresserad svensk innebandy kan läsa Svenska Innebandyförbundets verksamhetsplan 2022/23

Inom licens finns det drygt 900 föreningar samt ungefär 7000 unika lag. Högsta serien i innebandy Svenska Superligan (SSL) för dam och herr, är världens bästa innebandyliga och består av 14 lag vardera. Seriespelet är fördelat på Allsvenskan för dam och herr, Division 1 för herr samt Juniorallsvenskan för dam och herr. Svenska landslagen är framgångsrika och innehar många världsmästerskapstitlar. Damerna är regerande världsmästare samt har 9 guld i meritlistan. Herrsidan har 8 guld och vann VM senast 2014.

Följ landslagen på dam- och herrsidan

För mer information om högsta serien SSL på Svensk Innebandys hemsida

Svenska Superligan Dam

Svenska Superligan Herr

InnebandyTV kan du följa svensk innebandy på nära håll. Här visas matcher från Allsvenskan (dam och herr), division 1, distriktsserier, cuper och turneringar

Vill du följa senaste nytt i högsta ligan, SSL Svenska SuperLigan, rekommenderar vi att du besöker SSL.se 

Du kan också följa svensk innebandy genom att besöka Innebandymagazinets hemsida

  

Så spelas innebandy

Innebandy spelas mellan två lag med vardera fem utespelare och en målvakt. Normalt ställer lagen upp sig med två anfallare, en center och två backar samt en målvakt. Innebandy spelas i en rink som mäter 40 x 20 meter (flexibelt mått, men med förhållandet längd = 2x bredd) och som omgärdas med 50 cm höga sarger samt målen som mäter 160 x 115 cm. 

Den officiella innebandymatchen för seniorer avgörs i tre perioder på vardera 20 minuter effektiv tid. I juniorsammanhang är perioderna något kortare och avgörs i 3 x 15 min. Det lag som har gjort flest mål när matchen är slut har vunnit. Cupmatcher som är oavgjorda avgörs med förlängning och/eller straffar. Officiella matcher leds och kontrolleras av två domare som ser till att reglerna efterföljs och att matchen avgörs rättvist.

Innebandy av idag spelas i många former och i många alternativa miljöer. En vanlig form av motionsinnebandy är spel tre mot tre med små mål utan målvakt. Innebandy spelas i gymnastiksalar utan rink och det är vanligt med utomhusturneringar på sommaren.

Vill du läsa mer om hur innebandy spelar och vilka regler som gäller så kan du läsa mer genom att klicka dig vidare på länkarna nedan. 

Svensk Innebandys hemsida för regler och direktiv

Läs mer om hur innebandy spelas på IFFs hemsida (engelska)

 

Innebandyutrustning

Grundutrustningen för en utespelare inkluderar innebandyklubba, skor och kläder för träning och/eller matchställ. Målvakten bär skyddsutrustning i form av hjälm, målvaktsbyxor och tröja samt i individuella fall handskar. Användning av skyddsglasögon rekommenderas för seniorer utan krav och för juniorspelare (under 18 år) är det obligatoriskt.

Innebandyklubbans skaft är idag tillverkade av lätta material helt i kolfiber och glasfiber eller blandningar av dem och som ger skaftet olika styvhet (flex). Bladens utformning är anpassade efter spelstil och ålder. Valet av blad är högst individuellt med ett brett utbud av olika kurvatur och konkavitet samt mjuka och hårda plastmaterial som möjliggör personlig optimering. Barn rekommenderas företrädesvis använda mjukare skaft (hög flex) samt mjukare blad med mer skålning och kurvatur. Någonstans på juniornivå och framåt anpassas valet av innebandyklubba beroende på egenskaper och nytta.

Läs mer om innebandyklubbans skaft, längd, flex, material, blad och grepp på DEEMONZ guider för rätt innebandyutrustning

 

Uppdaterad 2024-02-26