Skaften i en innebandyklubba tillverkas i glasfiber, grafit, kolfiber eller blandningar av dessa. Plasten i bladen varierar beroende på spelkänslan man vill skapa. Materialguiden ger dig kunskap om olika material och vad du ska tänka på när du ska välja.
DEEMONZ guidar dig rätt

Välj rätt material på din innebandyklubba

En innebandyklubba kan tillverkas i många olika material. Vanligast är glasfiber och kolfiber eller blandningar av dessa. Olika blandningar med grafit och kevlar är också vanliga. Kolfiber är dominerande då materialet karakteriseras av hög hållfasthet, styvhet och lätthet vilket ökar prestandan till fördel för spelkänsla och spelbarhet. En innebandyklubba tillverkad i avancerade kolfibermaterial ger generellt sett en högre prisnivå jämfört en innebandyklubba i glasfiber.

Innebandyklubbor som ska användas i officiellt matchspel måste godkännas och certifieras av ett regelverk satt av IFF, Internationella Innebandyförbundet. Godkännande och certifiering av utrustning har funnits sedan länge och utförs på uppdrag av IFF av RISE, Research Institutes of Sweden, som är ett oberoende, statligt forskningsinstitut som erbjuder unik expertis och test- och demonstrationsmiljöer för framtidssäkra teknologier, produkter och tjänster. Vid godkännande får innebandyskaftet ett certifikat som ska anges på innebandyklubban.

Skaften i en innebandyklubba tillverkas i glasfiber, grafit, kolfiber eller blandningar av dessa. Plasten i bladen varierar beroende på spelkänslan man vill skapa. Materialguiden ger dig kunskap om olika material och vad du ska tänka på när du ska välja.

MATERIALET I INNEBANDYSKAFTET

Skaftet är vanligtvis tillverkat i glasfiber, grafit eller kolfiber eller blandningar av materialen. Glasfiber och blandningar med kolfiber används oftast för att erbjuda en innebandyklubba till lägre pris och materialets egenskaper ger en något tyngre och mjukare innebandyklubba, eller på innebandyspråk högre flex. Läs mer om flex gör du på flexguiden >>

För att undvika skada på spelare ska innebandyklubban utformas utan grova kanter, utskjutande detaljer eller andra vassa delar på skaft eller blad. Vanligast är att innebandyklubban är sammansatt i två delar, skaft och blad, där bladet ska ha en fast montering på skaftet med hjälp av förborrat hål och skruv.

På skaftet trycks designen tillsammans med IFF godkännandenummer och adderas en knopp, vanligtvis tillverkad i samma plasttyper som innebandyblad, samt lindas med grepplinda. DEEMONZ erbjuder tre olika skaft med olika typer av kolfiber. De olika innebandyklubbornas vikt kan du studera genom att klicka här >>

ETT OPTIMALT MATERIAL FÖR INNEBANDYKLUBBOR

KOLFIBER

Grafit och kolfiber används för att erbjuda lättare och starkare innebandyklubbor vilket ger bättre prestanda till fördel för spelbarhet och spelkänsla. Alla material är mer eller mindre elastiska och måttet på styvheten för ett material kallas elasticitetsmodulen, eller E-modulen.

Kolfiber i sig har en hög elasticitetsmodul som ger innebandyklubban styva egenskaper och kan absorbera tung belastning. Genom att använda olika kolfiber kan man ge innebandyklubban olika egenskaper där förhållandet hårdhet och elasticitet är en viktig parameter för att låta materialet återgå till sitt ursprungsläge. Elasticitetsparametern är till nytta för att skapa en rekyleffekt när klubbans flex används maximalt, till exempel vid skott.

Kolfiber består i grunden av små tunna trådar som genom olika tekniker vävs samman till bredare band eller väv. Beroende på kolfibers grovlek och vikt så erhåller du olika typer av material som i sin tur ger olika prestanda. Kolfiberbanden eller -väven lindas runt en rundstav eller form som är framtagen specifikt för varje innebandyklubba, och lamineras sedan med epoxi för att få ett lätt och hårt innebandyskaft.

Kolfiber används för att erbjuda lätta och starka innebandyklubbor för bästa spelbarhet och spelkänsla. Olika kolfiber ger innebandyklubban olika egenskaper där förhållandet hårdhet och elasticitet är en viktig parameter för maximal prestanda

NOGA UTVALDA KOLFIBER

Att välja rätt kolfiber är därför viktigt då skaftets egenskaper är direkt kopplad till vilken extra kraft man som spelare kan leverera till ett drag- eller slagskott.

DEEMONZ utvecklar högkvalitativa och högpresterande innebandyklubbor i 100% Japan-utvecklad och tillverkad premiumkolfiber som är noga sammansatt för att maximera spelbarhet och egenskaper för skott. Serien ENZŌ använder en kolfiber med hög elasticitet, X FLEX. Den förbättrade kolfibern X FLEX optimerar balans och stabilitet och den lätta vikten gör den enkel och smidig att spela och skjuta med.

UL+RA och NAKED är tillverkade i en specifikt utvecklad nanokolfiber, NANO FLEX. NANO FLEX egenskaper förbättrar signifikant skaftets stabilitet, balans och vridstyvhet vilket ger en oöverträffad följsamhet och spelkänsla samt nanokolfiberns specifika elasticitet som levererar revolutionerande skottegenskaper. Läs mer om flex gör du på flexguiden >>

Att välja grepplinda är en fråga om förmågan att absorbera svett, behålla klibbighet samt dess hållbarhet. Alla våra grepplindor är tillverkade i absorberande mikrofiber med integrerad klibbighet för långvarig hållbarhet och maximerad spelbarhet.

MATERIALET I GREPPLINDAN

Grepplindor är en vetenskap för sig och på samma sätt som man kan använda olika kolfibermaterial så kan man använda olika kvalitet på greppet. Vanligast är att man använder polyuretan, en mikrofiber, som bearbetas med olika material för att skapa olika grader av klibbighet eller ”tacky level” som man säger på engelska. Klibbigheten kan vara ”inbyggd” i mikrofibern alternativt kan den appliceras ovanpå. Läs mer om grepp gör du pågreppguiden >>

Generellt ger den inbyggda klibbigheten en längre hållbarhet. Till mikrofibern adderas olika tjocklek av undermaterial samt klister för att fästa mot innebandyklubban. Beroende på det underliggande materialets tjocklek och konstruktion så adderas också mer eller mindre vikt till innebandyklubban. De allra lättaste innebandyklubborna har minimerat mängden material i syfte att få till en så lätt innebandyklubba som möjligt. Vad som är bra eller bäst i det sammanhanget är inte så noga utrett, utan rådet är att känna och testa innebandyklubban ordentligt och se om den fungerar just för dig.

INNEBANDYBLADET

Innebandybladet ska vara tillverkat i termoplast och utformat efter ett regelverk som bland annat ställer krav på material, storlek och konstruktion som ger spelaren en möjlighet att personalisera bladet. Färgen på bladet får inte skada golvet och innebandybladet ska vara märkt med innebandyklubbans varumärke och godkänd IFF logotyp. Det är inte tillåtet att blanda olika tillverkares skaft och blad vid matchspel. 

Plasten i bladen varierar vanligast mellan två typer, PP och PE, eller olika blandningar därav. PP ger en mjukare och en ökad känsla i bollbehandling medan PE ger en hårdare känsla och står emot mycket kraft. PE kan personaliseras och håller formen bra.
OLIKA SPELEGENSKAPER BEROENDE PÅ

PLASTEN I INNEBANDYBLADET

Plasten i bladen varierar vanligast mellan två typer, PP och PE, eller olika blandningar därav. PP står för polypropen och är en vanligt förekommande termoplast. PP ger en mjukare och en ökad känsla i bollbehandlingen. Plastens egenskaper gör det svårare att personalisera då bladet gärna återgår till sin ursprungliga form när du böjer på det.

Polyeten (PE) ger i sin tur en hårdare känsla i bollbehandlingen och står emot mycket kraft. PE kan gärna personaliseras och håller formen bra utan att återgå till en ursprunglig form. Läs mer om innebandyblad gör du på bladguiden >>

MILJÖ- OCH HÅLLBARHET

Ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv pågår det processer med målet att innebandy ska bli en klimatneutral sport. Både produktion och återvinning samt återanvändning är viktiga delar i arbetet. DEEMONZ ambition är att producera högkvalitativa produkter som håller länge när dom vårdas och underhålls. I vårt arbete framåt vill vi verka för att minimera klimatavtrycket vid produktion och distribution.

DEEMONZ X CHANGE bidra så långt det är möjligt till en hållbar utveckling. Det handlar om att minimimera klimatavtrycket vid utvecklingen och produktion av innebandyklubbor och tillbehör samt distribution, men också att främja återbruk.

DEEMONZ X CHANGE

DEEMONZ X CHANGE representerar en del av vårt arbete att bidra så långt det är möjligt till en hållbar utveckling. Det handlar om att minimimera klimatavtrycket vid utvecklingen och produktion av innebandyklubbor och tillbehör samt distribution, men också att främja återbruk. Har du idéer om hur vi kan bli ännu mer klimatsmarta så är du välkommen att höra av dig. 

Läs mer om arbetet mot innebandy som en klimatneutral sport på IFF hemsida