DEEMONZ guidar dig rätt

Välj rätt blad till din innebandyklubba

Rätt blad förstärker spelkänsla och spelbarhet

Innebandybladet är innebandyklubbans viktigaste komponent och är direkt avgörande för att optimera spelkänsla och spelbarhet. Det finns många blad att välja mellan vad gäller form och material. Bladets form och material ger olika spelegenskaper som sammantaget förstärker individuell spelkänsla och spelbarhet.

Med rätt innebandyblad kan specifika delar i spel, bollbehandling och skott förbättras. Kunskap om spelartyp och vilka egenskaper man vill förstärka är nyckeln till rätt val av innebandyblad. Det är relativt enkelt att byta blad på en innebandyklubba så rekommendationen är att prova sig fram till vilket innebandyblad som passar bäst.

Materialet i innebandybladet förstärker

spelkänsla och spelbarhet

Innebandybladet ska vara tillverkat i termoplast och utformat efter ett regelverk som bland annat ställer krav på material, storlek och konstruktion som ger spelaren en möjlighet att personalisera bladet. Materialet i bladen varierar vanligast mellan två typer av plast, PP och PE, eller olika blandningar därav. I vissa fall används återvunnen plast och försök görs att blanda plasten med naturmaterial som sockerrör, lin eller kokos.

Innebandyblad ska precis som innebandyskaft godkännas och certifieras utifrån ett regelverk utformat av IFF. Färgen på bladet får inte skada golvet och innebandybladet ska vara märkt med innebandyklubbans varumärke och godkänd IFF logotyp. Viktigt att tänka på vid byte av blad på innebandyklubban är att skaft och blad alltid måste vara av samma varumärke.

PP står för polypropen och är en vanligt förekommande termoplast med låg densitet som ger blad med låg vikt. PP ger en mjukare och en ökad känsla i bollbehandlingen. Plastens egenskaper gör det svårare att personalisera då bladet gärna återgår till sin ursprungliga form när du böjer på det.

Polyeten (PE) ger en hårdare känsla i bollbehandlingen och står emot mycket kraft. Innebandyblad tillverkade i PE kan gärna personaliseras och håller formen bra utan att återgå till en ursprunglig form.

Innebandybladet är en av klubbans viktigaste komponenter där form och material kan förstärka individuell spelkänsla och spelbarhet. Bladguiden ger dig djupgående information om bladens egenskaper utifrån form och material för rätt val av innebandyblad.
Val av innebandyblad åt

Höger (Right) eller Vänster (Left)

Innebandyblad har hook åt höger eller vänster och valet avgörs åt vilket håll spelaren håller klubban. Har du klubban till höger om dig när du skjuter och har vänster hand högst upp på innebandyklubban så är du högerfattad och ska välja ett innebandyblad höger/right, vice versa om du håller höger hand överst och innebandyklubban till vänster så är du vänsterfattad och ska välja ett innebandyblad vänster/left.

Innebandybladet är en av klubbans viktigaste komponenter där form och material kan förstärka individuell spelkänsla och spelbarhet. Bladguiden ger dig djupgående information om bladens egenskaper utifrån form och material för rätt val av innebandyblad.
Spelartyp och spelkänsla är avgörande vid

val av innebandyblad

Sammanfattningsvis rekommenderas man att över tid lära känna sin spelstil och vad man vill förstärka och utifrån det testar olika bladformer och material för att se vad som passar bäst.

Nybörjare och yngre spelare rekommenderas att välja en lätt och mjuk innebandyklubba, det vill säga ett lätt innebandyskaft med hög flex och ett mjukare innebandyblad med mer hook och skålning. Anledningen till detta är att en mjukare innebandyklubba och innebandyblad gör det enklare att lära sig att hantera både spel och klubba. 

Efter hand utvecklas innebandyspelaren fysiskt och tekniskt samt finner en inviduell spelstil och position. Då kan tiden vara rätt att hitta ett nytt innebandyblad. Det kan då innebära att man går över på ett rakare och hårdare blad med hög grad av flexibilitet till personalisering. Vilket som är bästa val blir återigen en fråga om att testa sig fram. 

Innebandybladet är en av klubbans viktigaste komponenter där form och material kan förstärka individuell spelkänsla och spelbarhet. Bladguiden ger dig djupgående information om bladens egenskaper utifrån form och material för rätt val av innebandyblad.
Gör det själv tips

Så här byter du innebandyblad

Ett blad kan behöva bytas när du spelat en tid, även om det inte är några sprickor eller är trasigt på något sätt. Bladen tappar i prestanda och slits undertill vartefter du spelar. Att byta innebandyblad är inte svårt och är ett billigt sätt att hålla innebandyklubban redo. Testa!

Att tänka på innan du byter blad:

Blad ska sitta tight mot skaftet varför du kan behöva en värmepistol för att få bort det gamla men också att få på det nya innebandybladet. Har du ingen värmepistol, kolla med dina ledare eller lagkompisar. Om det nya bladet sitter lite löst så kan du behöva lite eltejp för att det ska sitta lite tightare mot skaftet.

Tänk också på att reglerna säger att du inte får blanda olika varumärken på blad och skaft. Gäller dock bara om du spelar match där regelverket gäller. Är du motionär och spelar innebandy för skoj skull så kan du i praktiken blanda bäst du vill.

Så här gör du

1. Skruva ur skruvarna.

2. Värm bladets hals. Värme gör att plasten blir mjuk och det blir lättare att ta bort och sätta dit bladen. Vissa märken limmar sina blad. Värmen gör att limmet blir mjukt och bladet lättare kan tas bort.

3. Ta bort bladet som sitter på klubban. Dra av bladet rakt nedåt då bladet har styrklackar som är passar i skaftets styrspår. Vrider du av bladet är risken att styrspåren går sönder vilket kan leda till att det nya bladet glappar.

4. Värm det nya bladets hals och sätt dit det nya bladet. Se till att skaftet bottnar ordentligt och att styrklackarna går i styrspåren. Om bladet glappar mot skaftet, lägg en tejpbit runt skaftet innan du sätter dit bladet.

5. Skruva i skruvarna. Har du bytt bladmodell kan du behöva göra nya skruvhål i skaftet. Använd 1,5 mm metallborr då du ska borra igenom glasfiber och/eller kolfiber. Nya skruvhål påverkar inte skaftets hållbarhet.

Lycka till!