I slutet av maj är jag på karriärens viktigaste VM-kval. Jag har tidigare spelat två VM-kval, 2018 i Sydkorea och 2022 i Singapore (VM-kval 2020 skulle ha spelats i Thailand där jag var uttagen och hann åka ner på landslagssamlingen, men samma dag meddelas det att kvalet ställts in p.g.a. pandemin).

Tillbaka till det senaste VM-kvalet i Filippinerna. Varför betyder det så mycket? Enkla svaret är att avancemang innebär ett VM i Sverige! Möjligheten att få spela ett VM i Sverige där jag är född och uppvuxen, framför min familj och vänner. Det var den extra motivationen som gjorde allting så viktigt!

Jag minns när jag är sex, sju år gammal och redan då är innebandytokig. Jag har ett starkt minne av att jag skriver GLOBEN på ett A4-papper och som jag tejpar upp på dörren till mitt rum. I rummet fixar jag ett hemmasnickrat mål, gjort på en stol och filtar som nät, och där spelade jag innebandy för mig själv. 25 år senare blir det verklighet. Det blir inte Globen som var min dröm, men nära nog! 

 

Så tillbaka till kvalet, hur gick det?

Kvalpremiär – Thailand mot Sydkorea

Det var längesen jag spelade mot Sydkorea och tidigare har de alltid bjudit upp till dans och är ett spelskickligt lag. Men vår hunger och vilja i kombination med att vi är klasser bättre än Sydkorea så slutar matchen 18-1 till vår favör och jag gör det viktiga 14-1 målet.

 

Match 2 – Thailand mot Nya Zeeland

Nya Zeeland är i mina ögon kvalets överraskning. De är ett bra lag och står upp bra mot oss och andra toppnationer i kvalet. Slutresultat blir 6-3 och det är en välförtjänt vinst för oss. Fortsätter de på den här vägen kommer de verkligen bli ett lag att räkna med framöver och jag skulle inte förvåna mig om man ser Nya Zeeland i VM om några mästerskap!

Match 3 – mot Filippinerna

Match mot hemmanationen med många högljudda supportrar från hemmalaget. Vi åker till kvalet för att säkra VM-platsen så snabbt som möjligt. Vi vet att den ‘’enklaste’’ vägen att ta är att vinna mot Filippinerna och bli gruppetta för att få ‘’enklare’’ motståndare i semifinalen. För vinnaren är garanterad en VM-plats inför sista matchen. Vi har tidigare haft svårt mot Australien som finns på andra sidan slutspelsträdet och vill inte ha dem i semifinalen. Det gör att vi är taggade till tusen och snackar om att omvisualisera publikens stöd till vår favör. Sagt och gjort så gasar vi med plattan i botten utan att bromsa och vinner komfortabelt med 8-3.

 

Match 4 – semifinal mot Singapore

Det är den här matchen som vi ser som vår final, den match vi väntar på och förbereder oss för. Vinner vi så är VM-biljetten säkrad. Efter en jämn förstaperiod med mycket nerver och frustration så släpper det i andra perioden och vi går från 2–1 till 7–1. När vi summerar matchen så är slutresultatet 10-1 till Thailand och jag inkasserar två assist och VM-platsen är ett faktum!

Match 5 – final mot Filippinerna

Ett avslappnat Thailand går ut och spelar, lite för avslappnat. Filippinerna stängde ner oss matchen igenom och vi får svårt att komma till farliga lägen och vi känner verkligen att Filippinerna vill mer den här matchen. De vinner matchen rättvist och få fira förstaplatsen i kvalet framför sina supportrar och familjer. Stort grattis till dem!

 

Fem matcher på fem dagar. Intensivt, roligt och en milstolpe i livet. Inte bara har jag möjlighet att få spela mitt femte raka VM, jag får också göra det på ‘’hemmaplan’’.

 

Nästa turnering blir Asia Indoor and Martial Arts Games i Thailand i november och strax därefter hägrar VM i Malmö i december. En spännande höst till mötes. Vi hörs vid nästa inlägg och vill du följa min vardag och livet som thailändsk landslagsspelare? Följ då @chusakn på Instagram.

Vi ses! Nick